Neden ÖTEKI MEDYA?


Anasayfa
Güncel
Medya Haberleri
Dosyalar
Medya`dan
Öteki Türkiye
Kültür-Sanat
Etkinlikler Takvimi
Forum
Linkler

ARŞİV

e-Posta

 

Hürriyet’ ten çirkin iftira

 

Hürriyet Gazetesi Yurtdışı Yayınlar Müdürü Ertuğ Karakullukçu 23  Kasım 2000 tarihinden beri Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve AABF Genel Başkanı Turgut Öker karşı sürdürdüğü kampanya çerçevesinde 8 Aralık 2000 tarihli yazısında çok tehlikeli bir iddiaya yer vermişti. Karakullukçu söz konusu yazısında iki okurunun kendisini arayarak AABF Internet sayfasında Ermenilere soykırım yapıldığına dair bir yazının yer aldığını belirtiyordu. Metni köşesinde yayımlayan Karakullukçu, AABF’yi bölücülük ve Türkiye düşmanlığı ile suçluyordu.

 

AABF konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı iki açıklamada böyle bir yazının hiç bir zaman kendi Internet sayfalarında yer almadığını belirtti. AABF yönetimi, söz konusu yazının Yahoo şirketine bağlı, Geocities isimli bir ücretsiz Web-Sitesinde yayımlandığını ve metnin altına ‘Aleviler Federasyonu’ yazılı bir bağlantının (link) konulduğu ve buraya tıklandığında AABF Web-Sayfasının açıldığını belirtti. Böyle bir yazının herkes tarafından hazırlanabileceğine değinen AABF yönetimi durumdan haberden olduktan sonra girişimlerde bulunduğunu ve  bu linki kaldırttığını kamuoyuna açıklamıştı.

 

Açıklamaya rağmen suçlamalarını geri almayan Karakullukçu AABF yönetimine karşı sürdürdüğü kampanya çerçevesinde ‘Aleviler Konuşuyor’ isimli özel bir köşe açmış ve burada tek yanlı olarak AABF yönetimini hedef alan yazılara yer vermişti. AABF yönetimine destek sunan veya kendisinin eleştirildiği yazıları Hürriyet’ te yayımlamayan Karakullukçu ‘Aleviler Konuşuyor’ isimli köşede Mehmet Sağır isimli bir Tarih Öğretmenine iki gün arka arkaya yarımşar gazete sayfası kadar yer ayırmıştı. Mehmet Sağır bu köşeden AABF yöneticilerine ağır hakaretlerde bulunmuştu.

 

Hürriyet Gazetesi Yurtdışı Yayın Müdürü Ertuğ Karakullukçu 16 Şubat tarihli yazısında olayı tekrar gündeme getirip aşağıdaki satırları yazıyordu:

‘Bilindiği gibi bazı Alevi vatandaşlar, AABF’ nin internet sayfasında bir soykırımı yazısı bulunduğunu haber vermişti. Üzerinde ‘Alevi Federasyonu’ imzası yer alan yazının yaklaşık üç aydır orada durduğu belirtilmişti. Yazıyı bize faksladılar. Biz de yayınladık. AABF yöneticileri, o yazıyı kendilerinin yazmadığını, yazının kendi sitelerinde yer almadığını, ancak üzerindeki adres tıklanınca AABF sitesine ulaşıldığını bildirdi. Olabilirdi. Belki de başka birileri yazmıştı. Ama belki de danışıklı bir işti. Nereden bileceğiz? Nitekim AABF yönetimi, belirttiğine göre haberleri olduğu halde üç aydır bu yazıyı reddetmemişti. Öyle veya böyle... Önemli olan, AABF yönetitiminin gerçek düşüncesini bilmek.’’

 

Burada karşı karşıya  bulunduğumuz örnek evrensel basın literaründe ‘dezenformasyon’ ve ‘manipülasyon’ olarak adlandırılıyor. Yalan haberler ve araştırılmamış iddialardan oluşan özel hazırlanmış bir ‘enformasyon paketi’ yoluyla en azından şüpheler uyandırılıyor ve zihinler bulandırılmaya çalışılıyor.

 

 Burada ister istemez Hürriyet’ in amacı ne, diye sormaktan kendimizi alamıyoruz. 35 yıllık bir gazeteci olarak Ertuğ Karakullukçu’ nun sözde Ermeni Soykırımı gibi çok hassas bir konuda AABF gibi bünyesinde 10 bin üyeyi bulunduran bir kurumu zan altında bırakan bu iddiaları neden araştırmadan köşesinde yayımladığını merak ediyoruz.  Deneyimli bir gazetici bu tür konularda daha dikkatli davranması gerekmezmiydi? Kafamızı kurcalayan bir başka soru ise Karakullukçu’ nun gerçeğin ortaya çıkmasından sonra hala aynı tavrını sürdürmesi ve iddiasını geri almamasıdır. Bu kadar ağır ve çirkin bir iddia sadece ‘olabilir’ ile geçiştirilebilir mi? Bu tür yayınlar yapan Karakullukçu’ nun, sürekli tarafsız ve doğru habere vurgu yapması okur nezdinde ne kadar inandırıcı olabilir?

 

Karakullukçu yapılan iki yazılı açıklamaya rağmen 16. Şubat tarihli yazısında gördüğümüz gibi önyargılı tavrını sürdürmekte ve ‘danışıklı bir işten’ bahsetmekte. Karakullukçu’ nun bu yazısını okuduktan sonra bizde de bazı şüpheler uyandı. Acaba Karakullukçu ve Hürriyet Gazetesi andıçvari bir tezgahın içerisinde mi? Geocities gibi fazla tanınmayan bir sitede yer alan bir yazıdan haberdar olan Karakulluçu’ nun bu siteyi AABF’ nin Internet Sayfasından ayıramaması yine bizde bazı şüpheler uyandırıyor.

 

Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kaplan’ ın 10.01.2001 tarihli Kamuoyuna başlıklı açıklamasından sonra geocities üzerinden hazırlanan Siteleri araştıran bizler ilginç bir durumla karşılaştık. (Açıklama için tılayınız.) Geocities üzerinden Web-Sitesi hazırlamak çok basit. Geocities’e istediğiniz her hangi bir takma isimli 5 dakika içerisnde kayıt oluyorsunuz. Geocities’ in sunduğu Web-Sayfası hazırlama programları ile  hiç bir önbilgiye sahip olmadan dahi yarım saat içerisinde Web-Sayfanız hazır. Altına da istediniz linki koyabilirsniz. Biz de öyle yaptık. Dördüncü Kuvet Medya Sitesinde yer alan ve Hürriyet Yöneticilerinin ihale ve promosyon yasası pazarlıklarını içeren bir metni sayfaya yerleştirdik ve altına da tıklandığında Hürriyet Gazetesin Web-Sayfasını açan bir link koyduk. 12 Ocak 2001 tarihinde hazırladığımız siteye bugüne kadar 80e yakın ziyaretçi uğramış. Öyle zannediyoruz ki bugüne kadar ne Ertuğ Karakullukçu ne de onu bilgilendirenler bu sayfadan haberdar oldu. Doğrusu linkimizin ne zaman kaldırılacağını da merka etmeye başladık. (İlgi duyanlar lütfen buraya tıklasın: http://www.geocities.com/hurriyet2001/hurriyet.html)

 

Özetlersek Hürriyet Gaztesinin yukarıdaki örneğinde açıkça görüyoruz ki Ertuğ Karakullukçu ‘dezenformasyon’ ve ‘manipülasyon’ mekanizmalarından medet ummaktadır. Medyakronik Web-Sitesinin Hürriyet ile ilgili bir başka haber dolayısıyla çok iyi bir şekilde iddia ettiği gibi,  ‘ortaya atılan, uluorta öne sürülmüş bir iddia ile zihinlerde şüphe kırıntıları bırakılmak isteniyor. Üstünden belli bir zaman geçtikten ve herşey yarım yamalak hatırlanmaya başlandıktan sonra, pek çok insanın ‘bir vakitler AABF için Ermeni soykırımını destekleyen Türkiye düşmanı, bölücü bir örgüt’ demişlerdi diye bir şey hatırlanacağını öngörmek hiç de zor değil. ‘Büyük gazetenin’ amacı da bu osa gerek.

 

Yazıyı yine Medyakronik’ ten uyarladığımız bir alıntı ile bitirelim: AABF’ye gönül verenler Hürriyet’ e inanıp AABF’ den yüz çevirirse mutlu olacak olanlar kimlerdir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anasayfa - Güncel - Medya Haberleri - Dosyalar - Kültür-Sanat - Medya`dan - Etkinlikler Takvimi - Forum - Arsiv - Linkler - e-Posta

 

 

 

 

Iletisim:
e-Posta:
otekimedya@gmx.net
Fax: +49 (180) 50 52 59 60 69 47

webmaster: webmaster@otekimedya.com